Mans vīna ceļš Vīna darītava Vīns Kur nopirkt Kontakti
© 2013 Vīna ceļš

aizrauties ar dārzkopību. Pirmos piecus vīnogulājus iestādīju 1992.gadā, trīs no tiem ražo joprojām.    

Doma par vīna gatavošanu radās deviņdesmito gadu sākumā, kad kādā necilā augļkopībai veltītā bukletā atradu sadaļu par vīna gatavošanu. Vīna gatavošana man likās loģisks turpinājums augļu un ogu audzēšanai. Taču toreiz man vēl nebija īstais vecums vīna gatavošanai un, protams, arī baudīšanai.

    Īstais impulss sākt mājas vīna gatavošanu bija kādus desmit gadus vēlāk, kad mans darba kolēģis man uzdāvināja gadatirgū nopirktu Latvijas pirmās Brīvvalsts laikā izdotu brošūru par vīna darīšanu. Tajā rudenī, šķiet 2003.gadā, ieliku pirmo Latvijas vīnogu vīnu. Laikam ejot, katru vasaru un rudeni ieliku vairākus balonus ar dažādu augļu un ogu vīniem. Sākumā principiāli gatavoju sausos vīnus, jo pašam pussaldo etaps jau bija aiz muguras. Vīna veidu un ielikto balonu apjoms palielinājās, līdz nāca atziņa, ka šis hobijs ir kļuvis gana dārgs, lai turpinātu eksistēt kā simtprocentīgi bezmaksas pasākums attiecībā uz


Mani sauc Normunds Labrencis. Pie vīna darīšanas esmu nonācis pateicoties manai interesei par dārzkopību, kura man radās ar brīdi, kad vecāki iegādājās lauku māju Allažos, Siguldas novadā. Tas bija 1989.gadā tad arī sāku


vīna realizāciju. Bija divi rīcības varianti, pielikt punktu šim hobijam vai reģistrēt uzņēmumu un atvērt mazo mājas vīna ražotni. Izvēlējos otro variantu un 2011.gads pagāja iekārtojot vīna darītavu.

   Saviem vīniem esmu izvēlējies zīmolu „Vīna ceļš”, kas simbolizē procesus dabā, sākot ar pumpuru plaukšanu pavasarī, augļu ienākšanos vasarā un rudenī un kvalitatīva vīna gatavošanas procesu.

   Manā vīna darītavā top gan sausie, gan pussausie, gan arī deserta vīni un dzirkstošie vīni ar dabīgu otrreizējo fermentāciju pudelē. Kā saka, par gaumi nestrīdas un galvenais, lai vīna baudīšana sagādā prieku! Pie viena gan strikti pieturos – saviem vīniem sulfītus nepievienoju. Tas ir lielāks izaicinājums uztaisīt labu un stabilu vīnu bez sulfītiem, taču tas ir elementāri iespējams. Var ilgi un plaši diskutēt par sulfītu pievienošanas nepieciešamību vīnam, taču viens ir skaidrs – cilvēka organismam noteikti nevajag kārtējo lieko sēra devu.

Novēlu katram svinēt dzīvi ar laba vīna baudīšanu!


In vino Veritas!